top of page

Mira den Hartog

Geboren in 1977 te Warnsveld

Wonend en werkend in Utrecht stad

Tijdens mijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ben ik, na wat omzwervingen in aanraking gekomen met de grafiek. Een ambacht, die je dwingt de techniek, (materiaal)kennis en vaardigheid in de vingers te krijgen alvorens je de verbeelding kan laten spreken. Een klassieke benadering van de kunst, waarbij ik me thuis voel.

In deze periode heb ik me bekwaamd in de droge naald techniek. Ik ben afgestudeerd met een serie minimalistische droge naald prenten.

profielfoto
mijn etspers

Etsen

Na mijn afstuderen heb ik meteen een etspers aangeschaft en een extra kamer gehuurd in het huis waar ik woonde om daar een atelier van te maken.

Gaandeweg ben ik de droge naald gaan combineren met de etstechniek, in twee kleurendruk. Met de droge naald (het vrouwefiguur) als uitgangspunt, aangevuld met de etstechniek waarmee ik haar 'leefwereld' creëer. Daarbij laat ik vaak de plaat zo diep zuren dat er reliëf in het papier ontstaat.

Opleiding

1996-2000 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, autonome kunsten

Exposities

waaronder:

 

* Realismebeurs Amsterdam 2006 en 2015

* Kunstmaand Ameland 2015

* Nieuwe Kunstmarkt Utrecht 2014

* Museum de Buitenplaats Eelde 2007

* Grafiek Nu 10, Singer museum Laren 2003

* KunstRai Amsterdam 2002

 

Exposities in verschillende Galerieën

2000 - heden

 

Galerieën waarmee ik gewerkt heb

o.a.:

Galerie Petit, Amsterdam

Kunsthandel Juffermans Utrecht

De roos van Tudor Leeuwarden

Kunstzaal van Heijningen Den Haag

Grafiekwinkel Inkt Den Haag

Galerie Besselaar Urecht

 

Winnaar BAS-grafiekprijs 

Juryprijs 2014

Mijn werktafel

De twee kanten aan alles en dan de derde

Mijn prenten vertegenwoordigen ogenschijnlijk het verleden in de techniek, beeldtaal en onderwerp; het vrouwelijk naakt. Het heden is terug te vinden in het gegeven dat ik mezelf als voorbeeld gebruik

Een soort premature (ambachtelijke) selfies.

Kleding, bezittingen, zeker ook sociale media lijken meer en meer een middel om regie te krijgen over de identiteit die je met de buitenwereld wilt delen, los van de absolute realiteit ervan (als die al te bevatten is)

Mijn prenten zijn uitingen van een zoektocht naar hoe de binnenwereld - het al dan niet reële zelfbeeld; je ongecensureerde gedachten wereld - zich verhoud tot de buitenwereld en andersom.

Waar het individu staat t.o.v. de groep; de waarde van 'jezelf zijn' en onze behoefte aan acceptatie door de ander en de veiligheid van de groep.

Daarom heb ik de best spannende keuze gemaakt mezelf als voorbeeld te gebruiken en me 'bloot' te stellen aan de buitenwereld, die vertegenwoordigd wordt in de reacties op mijn werk

Een interpretatie van mijn evenbeeld (uit het hoofd getekend) ontdaan van een gekozen identiteit - dus (meestal) naakt. Alleen en omgeven door associatief gekozen voorwerpen en/of vormen als leefwereld. Met als filter de vrije hand die ik als kunstenaar heb.

Mijn microscoop

Daarnaast laat ik me sinds een paar jaar inspireren door wat ik door mijn microscoop zie aan structuren; alom vertegenwoordigd in onszelf en alles om ons heen. Een onontkoombaar gegeven en dus tijdloos.

Met het inzoomen ontdek je dat de structuren vaak terugkomen in wat je ziet bij het uitzoomen. Als dat zo is, ligt de werkelijkheid dan in het beginsel; de deeltjes waaruit alles is opgebouwd, in het overzicht van het geheel dus op afstand, of ligt die in het midden.

Ontmoet Dilys!

Hi!

Hi !

Dilys is een voortvloeisel hiervan. Zij is een alter - ego en speelt een hoofdrol in een reeks potlood- en pentekeningen. Met als uitgangspunt de gedachte dat je leven op allerlei momenten een andere wending had kunnen nemen.

Daarop volgt de vraag: wie, wat of waar zou je dan zijn ? Deze wendingen kunnen alleen nog plaatsvinden in de verbeelding, dus is alles mogelijk. 

Ik ben begonnen, wie weet waar ik eindig.

'Soms...'

Illustraties

Mijn grote interesse in al dat menselijke kan ik tevens heel goed kwijt in de illustraties die ik maak. Gebaseerd op gebeurtenissen in het dagelijks leven, om zo herkenbare, typisch menselijke situaties in pentekeningen te verbeelden. Alsmede beeldende reacties op de actualiteit, die vaak draaien om sociale kwesties in onze samenleving. 

Van illustratie bij een (kinder)verhaal tot politieke cartoon.

Zomerlaagjes

Glas sculpturen

Een van de omzwervingen op de academie was het beeldhouwen. Ik heb in de loop der tijd een aantal klassieke bronzen beeldjes gemaakt, maar wilde meer. Of iets anders.

Nadat ik als vrijwillig activiteitenbegeleider bij het Maliegilde/ Wij 3.0 Utrecht de Tiffany techniek had geleerd vielen twee ideeën samen. Om met die techniek sculpturen te gaan maken en iets te doen met de fragiele voorwerpjes die je tussen glasplaatjes onder de microscoop legt.

De voorzichtigheid en het geduld waarmee je deze preparaten behandeld en de aandacht en bewondering waarmee je ze door de microscoop bekijkt vind ik haast ontroerend.

Zo ontstond de combinatie in mijn glas sculpturen waarbij het frame in de kleine voorwerpjes tussen glas een verhaal of herinnering vasthoudt.

bottom of page