top of page
                                    Hoogtepunten
Een kleine verzameling gebeurtenissen uit mijn kunstenaarschap die niet alleen een belangrijke stap waren ten aanzien van mijn werk, maar ook voor mij persoonlijk memorabel waren. Omdat ze een verhaal opleverden, mij beïnvloed hebben of soms het idee gaven dat voor dat moment alles op zijn plek viel.
2e publicatie in de Volkskrant
zaterdag 7 november 2020
N.a.v. het kapen van de #ditismijnzorg 
Kaping # zorgmedewerkers.jpg

Eerste Publicatie van mijn illustratie in de Volkskrant

van zaterdag 3 oktober 2020

N.a.v. de column van Aleid Truijens over de Leesramp in het onderwijs

'Leesramp'.jpg
Juryprijs BAS grafiekprijs 2014

Na in 2014 een periode nauwelijks in mijn atelier gewerkt

te hebben, greep ik de algemene oproep voor deelname

aan de jaarlijkse grafiekprijs van Bussines Art Service

aan om weer een nieuwe start te maken.

Ik was heel tevreden over het resultaat en stuurde het in.

Tot mijn grote verassing hoorde ik niet alleen tot de tien genomineerden, maar bleek ik tevens de juryprijs gewonnen te hebben.

Bij de feestelijke opening van de tentoonstelling van Bussines Art Service in Raamsdonksveer hoorde ik van de juryleden dat mijn werk normaal gesproken eigenlijk te klein van formaat was, waardoor er een flinke discussie ontstond of het gediskwalificeerd zou moeten worden.

De jury was echter zo onder de indruk van mijn inzending dat ze er, zoals gezegd werd: " gewoon niet omheen konden" 

En dus werd er dat jaar voor het eerst ook een juryprijs uitgereikt

'Stilbewogen'2014
    Schrijver, dichter H. C. ten Berge
        -  'Een tweede introductie'

In het eerste jaar van de academie kregen we de opdracht een prent te maken naar aanleiding van één van de Eskimo verhalen, geschreven door H.C. ten Berge. Ik koos het verhaal over een moeder die direct na de bevalling opgegeten wordt door haar  eigen kind (zie resultaat linksonder)

Twaalf jaar later had ik een tentoonstelling in Galerie "De Leesbibliotheek" te Zutphen;  de stad waar ik ben opgegroeid, waar ik samen exposeerde met Pamela McAdam.

Wat ik niet wist was dat zij de vrouw van ten Berge was, totdat hij bij de opening van de expositie verscheen en aan hem werd voorgesteld

Eskimo verhaal-ets.jpg
Uitnodiging expo Zutphen.jpg
              Jan Wolkers 
Samenwerking Jan Wolkers
en graficus Rien van der Nat

Wat niet veel mensen destijds wisten is dat ik een bijdrage heb geleverd aan de prent die Rien van der Nat bij het gedicht "Wintervlucht" van Wolkers heeft gemaakt.

Nl.: een schetsmatig etsje van een voorovergebogen ontbloot mannentorso (in het bruine vlak), dat hij verwerkt heeft in zijn prent.

Uiteraard wist Jan Wolkers hier wel van

wolkers prent.jpg
             Publicatie in AD/Utrechts Nieuwsblad - door Jan Juffermans sr.
                     aankondiging  Tentoonstelling Kunsthandel Juffermans 2004
publicatie in AD / UN Juffermans
stuk J.J. sr.

Ik wist eigenlijk nauwelijks wat me overkwam; een succesvolle tentoonstelling, ingeluid door een opening van twee dagen. Waar prominente kunstliefhebbers uit Utrecht e.o. op af kwamen en ik bijvoorbeeld een vrolijk gesprek heb gevoerd met Leen Timp en Mies Bouwman. Die afrondend hun bewondering voor en interesse in mijn werk nog maar eens benadrukten 

Publicatie Utrechts Nieuwsblad, door Thea Figee  Eindexamententoonstelling 2000
publicatie%20UN%202000%20bewerkt_edited.

Ontmoeting met de Vlaamse schrijver Hugo Raes  in 2000 - mijn afstudeerjaar

In mijn afstudeerscriptie wilde ik een hoofdstuk wijden aan de Vlaamse schrijver Hugo Raes, omdat mijn afstudeerwerk deels geïnspireerd was door zijn korte fantastische - lees: fantasie -  verhalen.

Ik heb daarop een brief geschreven naar zijn Nederlandse uitgeverij: de Bezige Bij , met een verzoek om aanvullende  informatie over de schrijver (naast wat ik kon vinden in de bibliotheek - dat ging toen nog zo in de pre-internet tijd)

Na een week of twee, drie begon ik al wat bozig te worden omdat een reactie op mijn brief uit bleef. Toen tot mijn grote verassing Hugo Raes zelf een bericht had ingesproken op mijn voicemail

Nadat ik hem had teruggebeld  vertelde hij hoe blij verast hij was met mijn verzoek. Omdat hij na een writersblock van tien jaar weer was begonnen aan een nieuw boek en de interesse van een jong iemand in zijn werk, zo uit het niets, hem erg goed deed.

Enige tijd later heb ik hem mogen opzoeken in zijn huis in Hoboken, Antwerpen voor een gesprek, waarin hij me meenam langs de verhalen en memorabele momenten uit zijn leven. Onder het genot van een Belgisch speciaal bier, uiteraard.

Het lijstje met vragen dat ik op mijn schoot had liggen heb ik nauwelijks gebruikt.

Ik had een mapje met werk meegenomen om hem te laten zien hoe ik de inspiratie door zijn verhalen uitgewerkt had in mijn prenten.

Ik ben naar huis gegaan zonder mapje met de gedachte dat wellicht een van die prentjes aan de salonmuur in zijn woonkamer zou belanden. Wie weet zelfs naast een tekening van zijn vriend en een van 's Neerlands fantastische tekenaars; Peter Vos.

Na deze ontmoeting is er nog kortstondige briefwisseling geweest, daarna verwaterde het contact.

Het lezen van dat laatste boek, waar hij toen nog aan werkte, heb ik tot op de dag van vandaag altijd voor me uitgeschoven. Wetend dat er geen nieuw boek meer zal verschijnen.

bottom of page